Jackjohannes Hemp (45) overleden

Jackjohannes Hemp
Jackjohannes Hemp op Droef Doop, foto: Josef Durnez

Vrienden en familie melden met groot verdriet het heengaan van Jackjohannes Hemp (25 november 1973 – 11 maart 2019), geboren en getogen Gentse dichter en kunstenaar. Hij werd maandagochtend overleden in zijn woning in de Brugse Poort aangetroffen.

Over de jaren heen was Jackjohannes Hemp betrokken bij talloze culturele organisaties in de stad. Van dichterscollectief De Wolven Van La Mancha tot festival Zaradi Tebe, van zijn eigen initiatief The Loggia tot het (Cultuur)Podium voor Pessimisme Droef.Gent, van spoken word en cypher-groepen tot De Tuin Van Heden, het leek soms alsof hij overal was. Zijn aanstekelijk optimisme, warme persoonlijkheid en onvergetelijke lach waren onvergetelijk.

JJHemp was, behalve dichter, ook een multidisciplinaire kunstenaar en performance artist. Hij zag het naamdeel Jack als symbool voor zijn creaties, van schilderijen tot street-art naar 3d-projecten en video. Berucht waren zijn stoepkrijtcreaties, maar in menig Gents huishouden hangen ook fier zijn uiteenlopende schilderijen en andere scheppende werken. Johannes stond dan weer symbool voor de teksten die hij schreef. Hij legde steeds een hoge maatschappelijke betrokkenheid in zijn woorden en een eis om saamhorigheid, en hoopte met zijn kunst maatschappelijke discussies op gang te krijgen. Samen met Boekjeswebshop.nl lanceerde hij eind november afgelopen jaar nog de bundel ‘De Krant van De Ziel’, zijn eerste dichtbundel in vijftien jaar. We wensen familie en vrienden enorm veel sterkte met dit immens verlies.

Op 30 maart aanstaande vindt in Gent bij Bij’ De Vieze Gasten (Pierkespark) vanaf 20u Droef Doop #000 plaats, een evenement waar Jackjohannes al lang naartoe leefde. Droef en de vrienden van Jack gaan daar in zijn nagedachtenis dit evenement voortzetten. Ook vindt komende vrijdag in Eco Centrum, eveneens in Gent, een expositie plaats waar hij zou optreden, waar groots, creatief en uitgebreid bij hem zal worden stilgestaan. Zeker voor wie Jack gekend heeft: voel u uitgenodigd om naar beide evenementen te gaan.

Boekjeswebshop.nl
Boekjeswebshop.nl is een onafhankelijke aanbieder van boekjes die in kleinere oplagen en eigen uitgaven verschijnen. Opgericht door dezelfde schrijvers en dichters wiens werk u hier in deze webshop vindt, richt deze website zich op het bundelen van de krachten om deze kleine juweeltjes meer en beter onder de aandacht te brengen. Boekjes aangeschaft via deze webshop worden normaal gezien rechtstreeks bij de auteurs aangeschaft.